niedziela, 1 września 2013

Butlers Chocolate Melt in The Middle



Zaletą tego fondanta jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, trzymać lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać tuż przed podaniem.





Składniki:


200g (7 uncji) masła
200g (7 uncjiciemnej czekolady
Butlers, posiekanej
6 jaj
240 g (8,5 uncji) cukru pudru
60 g (2 uncje) zwykłej śmietany lub cream flour
Kakao w proszku
 

Potrzebne będą naczynia:

     8 x 200ml  żaroodpornych ramekins
     1 rondelek
     1 Szklana (lub ceramiczna) miska
     Ubijak ręczny lub elektryczny
     łyżka
     szpatułka
 

Czas wykonania : 20 minutJak sprawić, by stopiło się w środku:


  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C/350 ° F ( piekarnik z termoobiegiem) lub gazowy stopień
  2. Nasmaruj ramekins  tłuszczem i pyłem proszku kakaowego.
  3. Umieść masło w rondelku i dodawaj czekolady. 
  4. Podgrzewaj delikatnie, aż masło się rozpuści, a następnie zdejmij rondel z ognia i wymieszaj łopatką, aż  czekolada się rozpuści i stanie się gładka.
  5. Ubij jajka i cukier razem w dużej misce  elektrycznym lub ręcznym mieszadłem aż masa będzie gładka (oznacza to, że gdy bijaki podnoszone z mieszaniny pozostawiają cienki ślad mieszaniny na powierzchni)
  6. Metalową łyżką lub łopatką do mieszaniny czekolady dodaj jaja i cukier i przesiej mąkę na wierzchu. Wymieszaj, aby razem się połączyły. 
  7. Podzielić mieszankę między ramekins, wypełniając każdego z nich do 3/4 całości.  
  8. Piec przez 8-10 minut, aż zacznie się tworzyć wokół ciasta skorupka, ale w środku będzie jeszcze jak lepki basen z czekolady.
  9. Podawać

Sugestie podania:Podawać z kleksem bitej śmietany, malinami lub maliowym sosem. Aby zrobić malinowy sos należy podgrzać kilka świeżych lub  mrożonych malin z odrobiną cukru pudru, a następnie mieszankę włożyć do blendera i przecedzić przez sito, aby usunąć wszelkie nasiona.

PORADY:

Zaletą tego deseru jest to, że możesz go przygotować dzień wcześniej, trzymać lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej i podgrzać tuż przed podaniem. Podgrzać można w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund