Zaletą tego fondanta jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, trzymać lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać tuż przed podaniem.
Składniki:
200g (7 uncji) masła
200g (7 uncji) ciemnej czekolady Butlers, posiekanej
6 jaj
240 g (8,5 uncji) cukru pudru
60 g (2 uncje) zwykłej śmietany lub cream flour
Kakao w proszku
Potrzebne będą naczynia:
8 x 200ml żaroodpornych ramekins
1 rondelek
1 Szklana (lub ceramiczna) miska
Ubijak ręczny lub elektryczny
łyżka
szpatułka
Czas wykonania : 20 minutJak sprawić, by stopiło się w środku:
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C/350 ° F ( piekarnik z termoobiegiem) lub gazowy stopień
- Nasmaruj ramekins tłuszczem i pyłem proszku kakaowego.
- Umieść masło w rondelku i dodawaj czekolady.
- Podgrzewaj delikatnie, aż masło się rozpuści, a następnie zdejmij rondel z ognia i wymieszaj łopatką, aż czekolada się rozpuści i stanie się gładka.
- Ubij jajka i cukier razem w dużej misce elektrycznym lub ręcznym mieszadłem aż masa będzie gładka (oznacza to, że gdy bijaki są podnoszone z mieszaniny pozostawiają cienki ślad mieszaniny na powierzchni)
- Metalową łyżką lub łopatką do mieszaniny czekolady dodaj jaja i cukier i przesiej mąkę na wierzchu. Wymieszaj, aby razem się połączyły.
- Podzielić mieszankę między ramekins, wypełniając każdego z nich do 3/4 całości.
- Piec przez 8-10 minut, aż zacznie się tworzyć wokół ciasta skorupka, ale w środku będzie jeszcze jak lepki basen z czekolady.
- Podawać
Sugestie podania:Podawać z kleksem bitej śmietany, malinami lub maliowym sosem. Aby zrobić malinowy sos należy podgrzać kilka świeżych lub mrożonych malin z odrobiną cukru pudru, a następnie mieszankę włożyć do blendera i przecedzić przez sito, aby usunąć wszelkie nasiona.
PORADY:
Zaletą tego deseru jest to, że możesz go przygotować dzień wcześniej, trzymać lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej i podgrzać tuż przed podaniem. Podgrzać można w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund



