Prosty i pyszny, chrupki czekoladowy deser, który ucieszy całą rodzinę. Idealny na piknik i przyjęcia urodzinowe
Składniki:
Chocalate Crunch
- 200 g Butlers Chocolate Milk
- 50 g masła
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 150 g kruchych ciastek (bez cukru na wierzchu)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g pekan
Dodatkowo: 100 g Butlers Chocolate Milk
Potrzebne naczynia
- 1 rondelek
- Szklana misa (lub ceramiczna)
- 1 łyżka
- Rękawice kuchenne
- Gumowa (plastikowa) łyżeczka/łopatka
- Forma kwadratowa 17 cm
- Papier do pieczenia
- Łyżeczki
- 20 minut na przygotowanie
- 4-6 godzin do ostygnięcia
Wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć na nierówne kawałki
- Posiekać orzechy
- Czekoladę i masło pokroić w kawałki, umieścić w misce nad wrzącą wodą, aby utworzyć kąpiel wodną. Mieszać od czasu do czasu
- Po stopieniu zdjąć z ognia i stopniowo dodawać, ciągle mieszając, mleko skondensowane. Nie należy się martwić jeśli mieszanina się rozdziela, mieszamy dalej, aż składniki się połączą ze sobą, a na brzegach miski uzyskamy konsystencję podobną do ciasta.
- Wlać mieszaninę do kwadratowej formy, która może być lekko wysmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
- Pozostałą czekoladę umieścić w misce nad wrzącą wodą i stopić na gładką masę
- Polać wierzch ciasta i ponownie włożyć do lodówki.
Ciasto pokroić w kostkę lub paski. Można też połamać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz