środa, 2 października 2013

Butlers Chocolate Biscuit nut Crunch

Prosty i pyszny, chrupki czekoladowy deser, który ucieszy całą rodzinę. Idealny na piknik i przyjęcia urodzinowe

Składniki:

Chocalate Crunch
  • 200 g Butlers Chocolate Milk
  • 50 g masła
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 g kruchych ciastek (bez cukru na wierzchu)
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 50 g migdałów
  • 50 g pekan 

Dodatkowo: 100 g Butlers Chocolate Milk

Potrzebne naczynia
  •  1 rondelek
  • Szklana misa (lub ceramiczna) 
  • 1 łyżka
  • Rękawice kuchenne
  • Gumowa (plastikowa) łyżeczka/łopatka
  •  Forma kwadratowa 17 cm
  • Papier do pieczenia 
  • Łyżeczki 
Czas trwania:
  • 20 minut na przygotowanie
  • 4-6 godzin do ostygnięcia

Wykonanie:
  1. Ciasteczka pokruszyć na nierówne kawałki 
  2. Posiekać orzechy
  3. Czekoladę i masło pokroić w kawałki, umieścić w misce nad wrzącą wodą, aby utworzyć kąpiel wodną. Mieszać od czasu do czasu 
  4. Po stopieniu zdjąć z ognia i stopniowo dodawać, ciągle mieszając, mleko skondensowane. Nie należy się martwić jeśli mieszanina się rozdziela, mieszamy dalej, aż składniki się połączą ze sobą, a na brzegach miski uzyskamy konsystencję podobną do ciasta.
  5. Wlać mieszaninę do kwadratowej formy, która może być lekko wysmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
  6. Pozostałą czekoladę umieścić w misce nad wrzącą wodą i stopić na gładką masę
  7. Polać wierzch ciasta i ponownie włożyć do lodówki.

Ciasto pokroić w kostkę lub paski. Można też połamać. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz