czwartek, 5 września 2013

Meat Pie z Guinness

Meat Pie z Guinness

Przepysznie przygotowane mięso wołowe w Guinness jest idealna przystawką. Można podawać na ciepło i zimno. Bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Przepis na 24 sztuki




Składniki:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1/2 cebuli, posiekanej 
  • 250g  mielonej wołowiny 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka proszku sosu pieczeniowego (gravy)
  • 1/2 szklanki mieszkanki warzyw mrożonych
  • 1/2 puszki Guinness
  • sól. pieprz do smaku
  • 2 szklanki puree
  • 24 sztuki gotowych babeczek z ciasta francuskiego (spokojnie można zastąpić z ciasta kruchego)
 Wykonanie:
  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wymieszaj z posiekaną cebulą. Podsmaż, aż cebula będzie miękka
  2. Wymieszaj cebulę z mieloną wołowiną i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos w proszku i mieszankę warzyw, wymieszaj
  3. Dodaj Guinness i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
  4. Zdejmij z ognia
  5. Wypełnij każdą babeczkę  łyżką nadzienia mięsnego i puree. Posyp pieprzem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200C przez 10 minut lub do otrzymania złotego koloru..
Przystawka może być w lodówce przez 3 dni lub 2 miesiące w zamrażarce.

Porada: Do babeczek można dodać startego żółtego sera, na warzywa lub na puree.

Przepis pochodzi ze strony Mr Kitchen