Meat Pie z Guinness
Przepysznie przygotowane mięso wołowe w Guinness jest idealna przystawką. Można podawać na ciepło i zimno. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przepis na 24 sztuki
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 250g mielonej wołowiny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka proszku sosu pieczeniowego (gravy)
- 1/2 szklanki mieszkanki warzyw mrożonych
- 1/2 puszki Guinness
- sól. pieprz do smaku
- 2 szklanki puree
- 24 sztuki gotowych babeczek z ciasta francuskiego (spokojnie można zastąpić z ciasta kruchego)
- Rozgrzej oliwę na patelni i wymieszaj z posiekaną cebulą. Podsmaż, aż cebula będzie miękka
- Wymieszaj cebulę z mieloną wołowiną i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos w proszku i mieszankę warzyw, wymieszaj
- Dodaj Guinness i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
- Zdejmij z ognia
- Wypełnij każdą babeczkę łyżką nadzienia mięsnego i puree. Posyp pieprzem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200C przez 10 minut lub do otrzymania złotego koloru..
Porada: Do babeczek można dodać startego żółtego sera, na warzywa lub na puree.
Przepis pochodzi ze strony Mr Kitchen